Fullspäckad dag & tankar kring amning..

 
Den här tisdan har varit minst sagt fullspäckad. Jag började dan med att åka iväg till mina föräldrar för att måla lite väggpanel som lämnat på hälft sen jag renoverade deras kök för evigheter sen. Sen åkte jag iväg till stan för att handla material till ljusstaks-tillverkningen. (Jag kom hem med en del material från Vasa igår också, men det går åt så snabbt, och nu då jag tömt lagret på en del butiker i både Vasa och Kokkola, så tvingades jag fortsätta leta i Jakobstad). Så jag kom hem med en hel del material även idag, så nu kan jag sitta och pyssla ett par dagar återigen.
 
Ikväll har jag varit på fjärde tillfället av förberedelsekursen, och kvällens tema var amning. Tyvärr kunde inte Roy följa med, men förhoppningsvis kan han gå nästa vecka då de blivande papporna ska samlas. Då är det sista tillfället vid hvc, och sen ordnas en föreläsning om parrelationen i Jakobstad i mars som vi förhoppningsvis kan gå på.
 
Ang. amningen så tycker jag att det pressas på så hiskeligt om att "alla kan amma" och "om du väljer att inte amma så är du en dålig mamma" osv. Folk tjatar på mig om att "Nog ska du väl amma? Du vet väl att babyn mår bättre av bröstmjölk? Dessutom blir du fort mager av att amma!"
Okej, för det första: Jag vet inte ens om jag FÅR amma. Absolut tänker jag prova på det om jag bara får, men jag tänker INTE ha det som nån press att jag liksom MÅSTE amma 15 gånger per dag om jag själv inte mår bra av det. Det KAN ju gå hur bra som helst, men jag är beredd på att det inte kommer att va nån dans på rosor.
För det andra: Tänk om jag INTE VILL bli mager?! Alltså är det tänkt att va som en morot åt mig, att banne mig se till att läkarna låter mig amma trots att min medicin kan va skadlig åt babyn, så att jag minsann kan bli mager så fort som möjligt?! Jag blir mållös..
 
Har ni nån gång fått pikar om amning? Berätta gärna isåfall. Det är ju ett väldigt känsligt ämne som medför en alltför stor press bland många blivande och nyblivna mammor. Hur ser ni på amning?
 
 
Här får ni en bild på magen i vecka 15 och i vecka 30. Jag kommer ihåg att jag tänkte att jag var såååå stor i vecka 15. Haha.. Vilken vrickad syn man kan ha på sig själv :D
 
 
#1 - - emmi:

Oj oj, allt ska man få höra som mamma... det lär inte vara sista gången du får pekpinnar om hur du SKA göra för SÅ GÖR ALLA ANDRA (not)! Men vet du vad? Du gör som du vill. Dessutom är det lilla bebén som har mest att säga till om, och den kanske inte alls vill bli ammad/nattad kl 19/äta puré vid 4 månader/sova hela natten/ligga på mage. Skit i pekpinnar å gör som din (snart) nya chef vill. ☺

Svar: TACK! :)
Saragunmarie

#2 - - Therese:

På jeppis bb var dom väldigt mycket för det här med amning och ville man ge ersättning där så skulle man nog ha en väldigt bra orsak till varför man inte skulle amma. På kokkola bb var det däremot helt andra bullar och vi fick inte åka hem ifall vi inte gav extra ersättning åt tösen för att dom tyckte hon gått ner så mycket och jag påpekade flera gånger att min mjölk inte runnit till ännu.
Jag hade en rumskompis som ammade endast några få gånger och sen valde att börja ge ersättning vilket dom var helt ok med där.
Gör det som känns bäst för dig själv angående amningen :) Vissa vill eller kan inte och då tycker jag man ska acceptera det. För mig har det alltid varit ett självklart val att amma mina barn men visst skulle det ibland vara skönt att kunna vara borta längre stunder utan att tänka på att man måste vara hem inom en viss tid när man ska amma. Inget av mina barn har tagit flaska.

Svar: Vad sjukt att dom betedde sig så på bb i Jakobstad.. Skönt att höra att de är mer förstående i Kokkola åtminstone. :)
Saragunmarie

#3 - - Nina:

Ja vet du man MÅSTE amma men det lustiga är att om du sen ammar och får för dig att göra det utanför hemmets fyra väggar så är det fy skam! Då borde du minsann ha tagit till tuttflaskan... Dubbelmoral? Nee ;)
Hamnade nog utför den ena o andra blicken när jag ammade på stan. Dock kände jag mig alltid välkommen att amma, byta o whatever från caféernas sida :)

Svar: Folk är aldrig nöjda hur man än gör. Man blir ju så matt..
Saragunmarie

#4 - - Rebecca:

Vilken mysig mage du har fått! Tycker att det har gått fort, känns som det inte alls var längesen du ens skrev för första gången här att ni väntar, shit vad spännande! :)

Sen är jag ju inte så in i det här med ammandet och barn snack, så kan egentligen "bara" försöka peppa dig genom att gå din egen väg. Lita på att du kommer va en toppen mamma och gör det som ni båda mår bäst av, ingen har något med det som passar er bäst att göra! :) Stort lycka till ännu!

Svar: Oj tack snälla!! :)
Saragunmarie

#5 - - Cattis:

jag hade väldigt kämpigt i början på grund av amningen, mjölk kom men bebin tog inte tillräckligt stort grepp tror jag vilket gjorde bröstvårtorna väldigt sjuka och blödiga. Tänkte ge upp amningen där och då eftersom jag satt och grät och önskade att bebisen inte var hungrig då redan ( hon åt typ hela tiden). Fick nog några pekpinnar om att inte kan du sluta redan. Köpte då amningnappar/gummin och det blev bättre. Sedan har det gått ganska bra men känner nog mig ibland väldigt låst eftersom hon ammar väldigt ofta. Glad att rådgivningstanten sa nu på senaste kontrollen (3mån) att om jag känner det blir för tungt kan jag nog bra ge ersättning ibland. Hon själv sa att med hennes flickor ammade hon ena flickan och den andra fick ersättning så hon hade inga pekpinnar på att ersättning skulle undvikas.

Svar: Tack för att du delar med dig! :)
Saragunmarie

#6 - - Mikaela Kortell:

Du skall inte ta någon stress över att amma. Det var väldigt mycke tjat om amning under graviditeten och även på BB. Där ville de att jag skulle pumpa å pumpa för att det skulle komma igång då Jasmine föddes. Tyvärr hade hon inte något "suggrepp" å blev bara arg när det int kom mjölk så jag begärde att få in ersättning så hon skulle bli mätt. Ev. berodde det på att jag hade havandeskapsförgiftning och blev igångsatt så hon kom tidigare än beräknat. Men bröstmjölken rann inte till trots pumpande och väl hemma kom det endast 30 ml mjölk så då gav jag upp. Brösten ömmade jätte mycket å det kändes bara som en plåga att fortsätta pumpa eller försöka amma. Så med det vill jag säga att Jasmine är flaskmatad med ersättning å hon har varit betydligt friskare än vad Isabelle har varit som jag ammade i 6 månader. Detta trots att det sägs att ju mer man ammar desto friskare och bättre immunförsvar får barnen.... Jag var kanske lite besviken först när det inte fungerade att amma med Jasmine men med facit i hand tyckte jag personligen att det var enklare att flaskmata eftersom vem som helst kunde ge henne mat jämfört med Isabelle som var "bunden" till mig i 6 månader. Jag är själv flaskmatad för mamma hade inte heller nån mjölk till mig å var ytterst lite sjuk som barn. Isabelle fick också magont av bröstmjölken och det jag vet med kommande baby är att får hen ont i magen så slutar jag amma för att ha en kolik baby är inget man vill som delvis beror på mjölken. Så ta ingen stress över ammandet, trots alla kommentarer om detta. (detta e ju bara min åsikt å absolut inget som är rätt)

Kram

Svar: Tack Mikaela för att du delar med dig! Intressant att höra att Jasmine varit friskare än Isabelle trots att du inte kunde amma Jasmine så länge. Det där borde alla moraltanter med sina pekpinnar få höra ;)
Saragunmarie

#7 - - Hanna:

Oj amningen alltså! Ett ämne som aldrig har ett slut. Tjatar över att man ska amma och sen tjatas det över att man ska sluta i tid. Jag tycker att du ska göra exakt som du vill och vad som är bäst för er när det är dags. Skit i alla andra! Själv ammade jag Yasmine tills hon var runt 7 månader, slutade för att hon då hade fått tänder och börjat bita. Med Melina varade inte amningen så länge pga att mjölken minskade ganska fort. Det bästa med att amma är ju förstås att det blir ganska billigt och lätt- maten är alltid med och alltid i rätt temp. Men som sagt, amning funkar inte för alla och tur att det finns ersättning! :) Ps. Vilken gooosi mage du ha fått!! Ds.

Svar: TACK!! :)
Saragunmarie

#8 - - Anonym:

Vi fick aldrig amningen att fungera och jag fick höra av andra att de minsann kämpat i allt från 2 månader till 4 månader och sen fått det att funka. Det var aldrig ett alternativ för mig (jag fick ont i magen varje gång det var matdags och mådde skitdåligt över pressen på att man "måste" amma). Jag valde alltså att sluta efter 10 dagar och då kämpade jag tydligen inte tillräckligt länge enligt många. Men jag tycker inte det är värt att må dåligt bara för att man "måste" amma för att vara "en bra mamma"! Det viktigaste är ju faktiskt att både mamma och baby mår bra!

Svar: Japp, en stressad & olycklig mamma är lika med en stressad och olycklig bebis! Jag tycker att du gjorde helt rätt som slutade amma då det kändes så pass jobbigt!
Saragunmarie

#9 - - JENNYH - Mammablogg:

Jag har inte fått några pikar om det men däremot känns det redan som att alla tar för givet att man ska amma. Jag tar inget för givet, det blir som det blir helt enkelt! Det funkar ju faktiskt utan också =)

Svar: Ja, som om det skulle va en självklarhet att alla kan amma?!? Usch vad less jag blir.. Du tänker helt rätt! :)
Saragunmarie

#10 - - Anonym:

Amningen fungerade helt bra för mig men min dotter ville absolut inte äta från mig så först pumpade ja ca 1 månad men orkade inte mera så hon fick börja äta ersättning, läkaren vid eftergranskningen tyckte att jag borde nog kämpa lite mera med amningen eftersom det är så bra, som tur var uppmuntrade min rådgivningstant mig att det är helt ok att ge ersättning man kan inte tvinga barn att äta från bröstet om de inte vill. Lika med fastfödan så var min dotter redo att börja få smakprover vid 31/2 månad vilket många runtomkring mig tyckte att är väldigt tidigt, jag har bara konstaterat att jag känner min dotter bäst och tar allt med en nypa salt när någon säger hur man skall göra.

Svar: Ja, man vet ju bäst själv! Det finns alltför många trångsynta människor här i världen som tror att deras sätt är det enda rätta.
Saragunmarie

#11 - - Bettina:

Hej! Jag har valt att inte amma något av våra tre barn, p.g.a medicinering. Dock skulle jag nog ha fått amma, men när jag inte åt medicinerna under graviditeten, men behövde dem efter förlossningen så har vi valt att barnen inte blir ammade. När första barnet föddes frågade dom 2 gånger på BB om jag är säker på att jag inte skall amma, det är de ENDA kommentarer eller frågor jag fått om mitt icke-ammande! Jag har skrivit i BB-breven att jag inte skall amma, så jag har fått medicinering för att stoppa mjölkproduktionen redan på BB.

Svar: Oj vilken tur du haft som inte fått några pikar då du valt att inte amma. Härligt att höra! :)
Saragunmarie

#12 - - Sandra :

Jag fick inte amningen att fungera med dottern, i 4 veckor kämpade jag och mådde pyton. Till sist tog jag beslutet att sluta och det började kännas lättare - tills rdg tanten sitter och gråter när jag berättar att jag inte kommer fortsätta amma. Fantastisk hjälp därifrån, not. Och jag har helt tappat förtroende för rdg. Men jag har lärt mig att lita på mina egna beslut Och inför denna går går jag in med öppet sinne. Funkar det är det bra, funkar det inte är det också bra. Det jag tycker är viktigaste att man stötar och hjälper varandra oavsett beslut och vad man tycker själv. Och måste även påpeka detta om hälsa, dottern var 2 åt när hon blev sjuk första gången och då en liten förkylning. Så automatiskt blir inte icke ammande barn mer sjuka.

Svar: Alltså nej, vilken rådgivning gick du till?! :O Hjälp vad oproffsigt av rådgivningstanten.. Härligt att höra att din dotter ändå varit så pass frisk! :)
Saragunmarie

#13 - - Bettina:

Ska ännu tillägga att jag aldrig ångrat mitt val, har varit skönt att barnen redan från allra första början fått samma närhet till sin pappa som till mej. I början kanske t.o.m mera till pappan eftersom jag har blivit snittad med två av barnen, och då har han kunnat sköta både bytandet och matandet.

Och våra flaskmatade barn har nog också hittills, *peppar peppar*, varit friskare än andra barn!

#14 - - Sonja:

När jag var gravid ännu så tänkte ja ofta att jaa men nog ska ja amma om det bara går men då visste jag ännu inte att jag inte kommer att kunna ligga på sidan på ett bra tag så när bebisen var ute så fick ja inte amningen och fungera just för att jag inte kunde ligga på sida. Så det fick ja skippa ganska fort å pumppa ut mjölken å ge den via flaskan istället. Men hoppas det går bättre för dig ifall du får och kan amma när du ligger på rygg. Och man är inte en sämre mamma för att man ger flaska istället. + att man får det lättare om man ger flaska för då kan mannen också mata någongång. Håller absolut tummarna för dig. :)

Svar: Ja, jag tänker också sådär, att OM jag inte får/kan/vill amma, så underlättar det ju säkert många gånger då andra kan mata babyn också :) Tack!
Saragunmarie

#15 - - Sonja:

Kan också tillägga att ifall du blir snittad i vasa så finn specialist hjälp med amningen om du jätte gärna vill amma men får det inte att fungera nära till hands. Tänkte bara säga ifall du inte visste det redan. Blev själv erbjuden det, men tackade nej eftersom han tog flaskan så bra redan då. :)

Svar: Jag blir snittad i Kokkola, men kanske det finns nån motsvarande där..? :)
Saragunmarie

#16 - - JeNNy:

E föddes tre veckor för tidigt o vägde 2,8 kg och orkade inte suga så bra så mitt ammande kom inte riktigt igång. Hon fick det som kom o resten som ersättning. Hon börja med havregröt vid 4 mån o ha allti varit glad i mat. Ammade till ca 5 mån, sen ville hon inte ha bröstet mer..maten va tydligen godare. 😊 sjukare än andra har hon inte varit så det tror jag inte har nån betydelse.. baby nr 2 på G inom nån vecka, får se hur det blir denna gång. Stå på dig sen om det int känns ok med amningen, ersättning e oxå mat! 😊

Svar: Tack för att du delar med dig :) Lycka till med den kommande babyn!
Saragunmarie

#17 - - SC:

Som utbildad inom området förespråkar jag alltid amning i första hand, så länge det känns bekvämt för både mor och barn. Om amningen gör mer "skada" än nytta rekommenderar jag alltid att ta till flaskan istället. Och att alla blivande mammor har ersättning hemma oavsett om man ger flaska eller ammar. Barnen blir nog starka och friska oavsett vilken föda de får! Alla kan inte amma eller vill inte, och det är deras beslut. Vården förespråkar alltid amning först för det för så mycket positivt med sig om man får det att fungera. Tyvärr blir de färre och färre som inte ammar och det är också en av orsakerna till att det under familjeförberedelsekurserna och på BB "tjatas" om amning, för att uppmuntra, men en del tar det lite väl långt. :). Du ska själv bestämma hur du gör även om du får klartecken till att amma. Som andra också nämnt så är detta inte sista saken folket kommer att ge dig en massa råd och pekpinnar om. Det är att testa sig fram vad som funkar bäst för er baby! Kämpa på! :)

Svar: Tack för ditt svar! :)
Saragunmarie

#18 - - SC:

Menade nog 'färre som ammar' i förra kommentaren :)

Svar: Jo, jag förstod det ;)
Saragunmarie

#19 - - sussu:

oj så gulli babykula do böri ha :D saknar dej! måst fösök träffas snart :) <3

Svar: Tack :D Jå vi måst he! Ja saknar te å <3
Saragunmarie

#20 - - Krulliga Damen ♥ Foto, Inredning & Familj:

Ååå vad tråkigt att inte alla gravida bara kan få njuta utav sin graviditet utan tjat och gnat. Alla borde få göra som dom vill utan kommentarer. Amning är väl inte bara bra kan jag tycka. Dels för att pappan inte kommer lika nära barnet som mamman och dels för att man som mamma inte kan lämna barnet längre stunder. Jag ser mer positiva saker med flaska faktiskt. Då kan pappan få en mysig stund med barnet, ta nätterna och mamman kan vara iväg längre stunder. Man kan ju faktiskt pumpa ur bröstmjölk och hälla i flaskan (super för dom som får ont utav amning). Jag tror helt enkelt på att papporna ska få ta mer plats, men har man möjlighet och vilja så kan man ju kombinera flaska och amning.

Svar: Tack för ett super-svar, jag håller helt med dig!! :)
Saragunmarie

#21 - - kejsarmamma.blogg.se:

Hej. Jag har en 3 månaders bebis och jag känner verkligen som dig! De är ju helt sjukt vila kommentarer man får för man inte ammar sitt barn! ! Vem fan bryr sig vad du stoppar i sin unge när den börjar äta riktig mat? Ingen bryr sig om de! Jag förlorade väldigt mycket blod under MiN förlossning och så min kropp klarade inte av att amma, jag visste ju att jag inte ville amma, men jag ville ge den här första mjölken! Guld dropparna! Allt är så mkt skönare med ersättning! , du kommer fortare tillbaka till ditt vanliga ja! Och sen är de så otroligt skönt att manninte är låst på samma sätt som man är med amning! ! De för såå skönt med ersättning! De har verkligen fördelar! De ör ju en garanterad viktuppgång och oftast håller dom sig mättare och sover längre! Tror på nöjd förälder nöjt barn!😃

Svar: Exakt! Att folk inte bara kan sköta sitt alltså.. Nu har jag fått veta att jag får amma trots allt, men jag tänker inte känna nån press att det MÅSTE funka. Jag ska i alla fall ge det en chans :)
Saragunmarie